Het Nederland van Martin Bril
12-04-2012

Naar aanleiding van de verschijning van Heimwee naar Nederland van Martin Bril maakt het Letterkundig Museum te Den Haag samen met Anneke Stehouwer, Brils weduwe, een kleine tentoonstelling over deze bundel. Heimwee naar Nederland bevat de mooiste stukken die Bril over ons land schreef. Geen dorp blijft onbesproken. Van de bakker op de hoek tot de geur van vers gemaaid gras: Bril weet het Nederlandse zielenleven feilloos in woorden te vangen. Schrijver, dichter, journalist en columnist Martin Bril overleed op 22 april 2009, maar geldt nog altijd als een van de populairste schrijvers van Nederland.

Vele jaren trok Martin Bril er in zijn auto op uit om Nederland te beschrijven. Hij wist dat ons land vol zit met verhalen en hij keerde dan ook altijd terug met een verhaal, dat de lezers van Het Parool, en later de Volkskrant, de volgende dag konden lezen. Een kleine 200 van foto’s die de schrijver maakte tijdens zijn omzwervingen worden getoond in de tentoonstelling van het Letterkundig Museum. Nu kan de bezoeker van de tentoonstelling zien dat hij in beeld eenzelfde superieure aandacht voor het geringste detail had.

Naast de prachtige kiekjes exposeert het museum ook Brils aantekeningenboekjes, de boeken en reisgidsen die hem inspireerden en zijn verzameling pennen. De iPod en andere parafernalia die hem op zijn reizen vergezelden, completeren dit eerbetoon aan de schrijver.

Literaire Roadtrip

Digitaal lesprogramma stimuleert jongeren hun eigen creatieve talenten te gebruiken.